Skip to main content

Performers gezocht voor Crossing in Gent op 15 juni.

Crossing is een groepsperformance van beeldend kunstenaar Toine Horvers, geïnspireerd op de geluidsbeweging van een overtrekkend vliegtuig.

De performance werd eerder uitgevoerd in expositieruimte PARK in Tilburg in maart 2019

Zoals het geluid van een overtrekkend vliegtuig zich ontwikkelt van niets tot ruimtevullend, om dan weer te verdwijnen in het niets, zo vormt een groep personen aan een kant van de ruimte een rij die geleidelijk de hele ruimte overbrugt en zich aan de andere kant weer afbouwt. Tijdens die oversteek spreken de performers als met één stem een tekst uit die het geluid van een overtrekkend vliegtuig beschrijft.

PERFORMERS GEZOCHT:

- de groep bestaat uit 20 personen, alle leeftijden zijn welkom.

- er worden geen hulpmiddelen gebruikt; er zijn alleen mensen en hun stemmen.

- er hoeven geen teksten uit het hoofd geleerd te worden.

- er is geen uniforme kleding vereist.

- er zijn geen speciale vaardigheden vereist, wél een goeie stem en uitspraak.

- er zullen 2 werkbijeenkomsten zijn waarvan één voorafgaand aan de performance.

- de oversteek wordt twee keer uitgevoerd en duurt in totaal 40 minuten. Bij de 2e oversteek worden bezoekers uitgenodigd om de beweging zélf mee te maken door de performers te begeleiden.

- het is belangrijk dat je op beide werkbijeenkomsten aanwezig kunt zijn.

De eerste werkbijeenkomst is op zaterdag 8 juni van 11 tot 12.30 óf van 13 - 14.30 (of, afhankelijk van de reacties, op nader te bepalen andere datum en tijd)

De tweede is in de ochtend van 15 juni, de dag van de performance.


-----

UITGEBREIDE INFORMATIE:

De tekst beschrijft in 120 zinnen de ontwikkeling en afbouw van het geluid van een overtrekkend vliegtuig en is tevens de constructie voor de ontwikkeling en afbouw van de groep performers en hun stemgeluid. De eerste performer vertrekt aan het begin van de afstand van 50 meter, zet een stap en spreekt daarbij de eerste zin van de tekst uit. Degene die volgt spreekt een volgende zin uit die door beiden herhaald wordt. Iedere volgende in de rij spreekt een volgende zin uit - heeft die zin op een papiertje - die door de anderen herhaald wordt. Door dit systeem hoeft niemand een tekst uit het hoofd te leren of een papier met de hele tekst voor zich te houden. Bovendien komt daardoor in de hele beweging ook iedere individuele stem aan bod.

Van de leden van de groep wordt gevraagd om goed te luisteren naar de manier waarop iemand de zin uitspreekt en die zo exact mogelijk op de juiste toon en intonatie te herhalen.

De relatie individu - groep speelt een belangrijke rol in dit werk.

De fietsenstalling is 50 meter lang.

Aan één kant bouwt zich de lijn van personen op met een onderlinge afstand van ongeveer anderhalve meter. Om met die lijn de hele lengte van de zaal te kunnen overbruggen zijn er 30 personen nodig. Van de tekst worden de eerste 60 zinnen uitgesproken bij de opbouw van de groep, de 2e 60 bij de afbouw. Omdat de eerste zinnen lang zijn en naar het midden toe korter worden, ontstaat er een geleidelijke versnelling van de stappen - en dus ook van stemgeluid - naar het midden toe, en vandaaraf een vertraging naar het einde. Door de toename van het aantal personen neemt het volume van de groep geleidelijk toe. Omdat de individueel uitgesproken zinnen gaandeweg het proces over een grotere afstand hoorbaar moeten zijn - de zinnen moeten door de anderen herhaald worden - zal er ook een toename van het totale stemgeluid zijn. Als alle performers de rij hebben verlaten zijn alle 120 zinnen uitgesproken.

De akoestiek van de fietsenstalling is zodanig dat, als je als bezoeker op een afstand bent van de performers, je de tekst waarschijnlijk nauwlijks of niet zult verstaan - dat is inherent aan een ruimte met veel galm - je kunt dan het geluid als sculptuur ervaren en de beweging- en het geluid aan je voorbij laten trekken.

Als je meeloopt met de performers heb je een fysieke ervaring van de beweging en kun je de tekst steeds goed verstaan.REGISTRATIE PERFORMERS:

je moet aanwezig zijn op 8 juni vanaf 11 tot 12u30 en op 15 juni vanaf 11u tot 12u30 en vanaf 14u


REGISTRATIE PUBLIEK:

performance gaat om 14u door

Details

croxhapox vzw

De Krook, Miriam Makebaplein, Гент, Бельгия

Miriam Makebaplein 1
9000 Gent Vlaanderen
Belgium

Related documents